Home / Despre Comuna Ciocănești / Prezentare generala

 

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Ciocănești făcea parte din plasa Snagov a județului Ilfov și era formată din satele Aleși-Ciocănești, Ciocănești, Crețu și Urziceanca, cu o populație totală de 2036 de locuitori ce trăiau în 435 de case. În comună funcționau o moară cu aburi, două mașini de treierat cu aburi, 3 biserici și o școală mixtă. Satul Vizurești era pe atunci reședința comunei eponime, formate din el și din satele Priseaca și Ghimpați, comună aflată în plasa Ialomița a județului Dâmbovița și având 1297 de locuitori. Aici funcționau o moară cu apă și două biserici.

În 1925, cele două comune erau în continuare separate și aflate în două județe diferite. Comuna Vizurești era în plasa Ghergani a județului Dâmbovița, având în componență satele Ghimpați și Vizurești, cu 1390 de locuitori. Comuna Ciocănești era în plasa Buftea-Bucoveni din județul Ilfov și avea în compunere aceleași sate, plus satul Cocani, și o populație totală de 3450 de locuitori.

În 1950, cele două comune au fost incluse în raionul Răcari din regiunea București. La un moment dat, comuna Vizurești s-a desființat, iar satul ei de reședință a fost inclus în comuna Ciocănești. În 1968, comuna Ciocănești a revenit la județul Ilfov, reînființat. În 1981, în urma unei reorganizări administrative regionale, comuna Ciocănești a fost transferată județului Dâmbovița.